LOGOTYP3

Bröllop, fläder & jordgubbar

Välkommen till en helg fylld av traditioner och glädje.
Ack och så ledsamt, alla ni förälskade som skulle trolovas denna kommande lördag. Det blir till att skjuta upp bröllop och större fester till 2021.
Men ha hopp och tålamod. Ett år går snabbt.

Fläder & jorgubbar öland

Vi på Mormors Bistro i Stora Rör vill nu slå ett slag för fläder och jordgubbar. Kommande helg frestar vi med en trerätters  pingst/morssdagsmeny.
Till dessert serverar vi grillad sockerkaka, flädermarinerade svenska jordgubbar, färskost , maränger samt kanderade mandlar.

Den perfekta drycken är självklart Moscato di Asti, ett lätt pärlande läskande sött vin från Piemonte i Norra Italien. Endast 5% alkohol så det går att cykla hem efteråt..

Fläder - Sambucas Nigra

Snart slår den ut, ge dig ut och plocka! Här är några tips på vad du kan göra med din fläder.
Hitta ett bra saftrecept men köp citronsyra redan nu, ty den brukar ta slut.

Grava din midsommarlax med flädersaft och smaksätt din GT med flädersaft.
Eller häll några droppar flädersaft i ett champagneglas och slå sedan på en hygglig Cava från Penedes. Eller ett alkoholfritt bubbel.
Enkelt och gott.

Vintips från Systembolaget ordinare sortiment.
1/ 7873 2019 Castîon Moscato di Asti 75 cl 95:-
2/ 7787 2018 Nivole Moscato di Asti 37.5 cl 85:-
3/ 72601 2017 Perelada Stars Brut Organic Cava 75cl 109:-

Fläderbären återkommer vi till senare i sommar. Håll ut!

Fira Student & svergies nationaldag

Nästa vecka återkommer Mormors med recept och dryckestips för stundande studentfestligheter även om det sker under helt andra former än vad som traditionen bjuder.
Men visst kan vi njuta av god mat och dryck i familj och vänners närhet.

Kökschef Norman bjuder även på en 6:e Juni Meny som serveras här på Mormors Bistro helgen 5-7 Juni.
Det kommer dofta blå-gult med exotiska inslag!

På återseende! 

Thomas Norman
Kökschef Mormors Bistro
Sommelier/ medlem Svenska Sommelierföreningen

Etiketter: tips
Sparris Öland

Sparris och månaden Maj hör alltid ihop.
Förvisso finns denna delikatess året runt men då med växtplatser fjärran bort.
Den vita Sparrisen skjuter i höjden i framför allt Tyskland, Holland och Frankrike.
Där hyllas den likt många andra gastronomiska grönsaker och underjordiska svampar, vi pratar och Funghi Porchini, Tartufo Bianci, kronärtskocka m.fl.

Vit Sparris
När den vita trippel A sparrisen ( läs AAA ) tillreds är det ofta med feta tillbehör och charkuterier som sig bör i Tyskland. .

Dess ständige följeslagare är vin från druvan Riesling, torr, mineralisk, ibland halvtorr från olika växtplatser i Tyskland.

Grön sparris 
Jag vill slå ett slag för den gröna sparrisen som inte alls är av samma sort som den vita. Den gröna färgen får den när den sticker upp sin knopp mot soljuset i Maj. Handhavandet av den vita sparrisen är en annan agrikulturell historia.
Vit Sparris är sällsynt, nästan obefintligt i Sverige medan den gröna växer med framgång på säväl Gotland, öland samt skåne och på de Västsköttska slätterna.

Rosta eller låt den vara
Den Gröna sparrisen tillreds med fördel likt en skör krispig grönsak. Rosta snabbt i stekpanna, lägg på kolglöden en kort stund.
Små späda tillreds inte alls utan används med framgång som en lagspelare i en matig härlig vårsallad med ägg, frisésallad, rostade valnötter och en dijon-honungsdressing.
Den lättgrillade får sällskap av hyvlad och lagrad parmesan, bästa olivoljan, senapsört, jag menar rucola samt kanske en egenmortlad pesto på trädgårdens nyskördade örter.

Blir det något att dricka till?
Vin eller dryckesvalen i fråga blir lite mer vågade och vilda än den klassiska och aldrig ifrågasatta kombon, vit Sparris vs Riesling.
Till grön sparris med olika tillbehör dricker vi fräsch rosé från Provence, rött, lätt ljust från trendiga Beaujolais eller en kryddig Pinot Gris från Nya Zeeland.

Glöm inte att köpa några flaskor IPA från ert lokala bryggeri, med fördel ekologiskt och det gäller även ovanstående vinval.
Torr Cider från Normandie kan vara himmelskt, även ” sans Alcohol” .

Vintips från SB Beställningssortimet
74095 Whispering Angel Rosé 219:-, Världsklass från Cave d ́Esclans
96057 Villa Maria Cellar selection Pinot Gris 149:-, Marlbourough, Nya Zeeland
2317 Marc Dudet Beaujolais Villages 99:-
IPA hittar ni hos Kackelstugan, Fireside Inn, Ängöl på en närliggande systembutik.

Nästa vecka återkommer Mormors med recept och dryckestips för Mors dag och Pingst, Hänryckningens helg.
Fläderträdets blommor blir en av rubrikerna.

På återseende!
Thomas Norman /Mormors Bistro

vintips Mormors Bistro Öland

Trots oroliga tider så spirar vårt vacka Öland. När vi promenerar längs stigarna i Stora Rör ser vi hur naturen och växterna får liv. Ramslöken som är så god till matlagning och liljekonvaljerna som börjar ta plats.

Läs här om när Bara en kaka till (Helena Elm) besökte Mormors och Stora Rör.

Till helgen spås det sol och Mormors Bistro har tagit fram en GRÖN meny med inspiration från Ölands växtrike. Visst är det fantastiskt med alla gårdar på Öland!

Förutom gröna menyn har vi ocskå vår ordinarie meny med massa gott till hela familjen. Har ni inte möjlighet att besöka oss fixar vi Take away åt er.
Spana in menyn och ring oss på 0485-565322 eller skicka ett mail till: info@mormorsoland.se

Ni är varmt välkomna till Mormors och Stora Rör.

Mormors Stora Rör spirar

Vår chefskock Thomas Norman har tagit fram en härlig grillmeny till Valborg. Det finns tre olika grill-alternativ.
Gröna grillen, Mixed grill & Sea food grill. 
Massor av goda tillbehör serverar vi i skålar vid era bord, spana in meny.

Som vanligt arbetar vi med lokala gårdar och kravmärkta produkter som har minimal påverkan på miljö.

Varmt Välkomna

Etiketter: nyhet recept