LOGOTYP3

MIDSOMMAR EDITION

Mat & dryckesnyttiga tips från Mormors kök

Midsommar och tid för Matjessill!
Hej och hå så fort tiden flyger iväg, Redan midsommar!
-Snart julbord igen! Haha, skoja bara!.


Nu är det full fart i Mormors kök i Stora Rör och den här gången är det Kallskänkschefen som har det jäktigast (Evelina & Le chef Norman).
Nu ska midsommarsillen vara färdig och redo att serveras under en härlig men kort veckända.

Jag ska fokusera på Matjessill denna gång. Den andas midsommar mer än alla andra sillar.
Matjeshaaring eller Jungfrusill är en Nederländsk tradition som kom till sverige i början av 1900 talet.
Matjessillen är en ugn lagom fet sill som läggs in direkt i sin kryddlag. Dvs ingen förinlägning som är traditionen med vanlig sillinläggning.
Matjessillen läggs i en socker, ättika och saltlag med kryddnejlika, kanel, kryddpeppar och sandelträ. Många olika recept finns.
Mognadsgrader och sillkvalitéer är olika.
 

Sill och midsommar Mormors Bistro


Alla stjärnkockars favorit är ”Norrøna filet”. En norsk, kunglig fet och härligt söt fisk.
Norrøna kan ni hitta på er närmaste matvarubutik.

Hur serverar vi då denna midsommardelikatess?

Här nedan presenterar vi fyra snabba tips…..
Ni googlar upp recepten själva. Eller ringer Le chef Norman.
Alla är galet goda! Nypotatis är ofrånkommligt!
Mormors Bistro serverar en kryddost från köksmejeriet i Alby till våra sillrätter.
www.olandskoksmejeri.se

1. Matjessilltårta på kavring
med tångkaviar och dillsallad, en hedrad favorit!
 
2. Gubbröra på Matjessill
Tärna matjessill, kokt ägg, lök, dill, gräslök och potatis, runda av med en klick majonäs eller creme fraiche, servera på danskt rågbröd och toppa med lite löjrom.
 
3. Matjessillfiléer, ägghalvor, nypotatis, lökringar och brynt smör, extra allt är en rejäl dos riven pepparrot från självaste Fjärås.
 
4. ”Le Classique"
Gaffelbitar av Norröna Matjes, ekogräddfil, tärnad gul lök, gräslök. Njut med nypotatis och en  bit av den bästa lagrade hårdosten,
 den världsberömda osten från Burträsk från, Skellefteå/ Västerbotten.

Vilka drycker rekommenderar då Le Sommelier Norman?

Jag ska bara ge tips på alkoholfria alternativ.
Under midsommar finns alltför stora floder av alkohol och i det flesta fall blir det långa härliga nätter och umgängen under den ständigt ljusa sommarnatten. Men tyvärr blir det tokigt ibland. Varannan vatten eller den nytappade flädersaften med is och citron är ett bra tips!

Dryckestips från Systembolaget alkoholfria ordinare sortiment.

Alkoholfria tips Mormors Bistro


1/ 11994/  Mikkeler “ drink´in in the sun” Amber Ale, 19.90:-
( Kultbryggaren från Danmark som banade vägen för mycket av det som händer i ölbranschen idag  )

2/ 1958/ Brooklyn Special effects”, Hoppy Lager alcohol free  15.90
(  Mikrobryggeriet som blev en gigant, seriöst och  typisk ”US Big Taste!” )

3/ 1976/  Clausenthaler non alcoholic unfiltered lager, 8:- ( En av de första seriösa alkoholfria öl på SB )
 

Thomas Norman Mormors Bistro


Nu tar Le Chef Norman och denna blogg en tf sommarpaus.
Ni hittar vår sommarmeny här och vi kör igång för fullt efter midsommarhelgen.
Le Chef hittar ni i köket bakom de Covid 19 säkra plexiglasen. Catering eller take away? Jag fixar!

Vi ses på Bistrot i hamnen Stora Rör Öland.

Till hösten kommer det hända spännande saker på Mormors Bistro.
Håll koll på:
Kräftskiva, Hummerpremiär, vinprovningar, vilt & svamp, Mårten Gås, Halloweenparty, julbord och nyårskalas!
 
Thomas Norman
Kökschef Mormors Bistro
Sommelier/ medlem Svenska Sommelierföreningen

Kommentera gärna: