LOGOTYP3

Sparris & maj månad hör ihop

Sparris Öland

Sparris och månaden Maj hör alltid ihop.
Förvisso finns denna delikatess året runt men då med växtplatser fjärran bort.
Den vita Sparrisen skjuter i höjden i framför allt Tyskland, Holland och Frankrike.
Där hyllas den likt många andra gastronomiska grönsaker och underjordiska svampar, vi pratar och Funghi Porchini, Tartufo Bianci, kronärtskocka m.fl.

Vit Sparris
När den vita trippel A sparrisen ( läs AAA ) tillreds är det ofta med feta tillbehör och charkuterier som sig bör i Tyskland. .

Dess ständige följeslagare är vin från druvan Riesling, torr, mineralisk, ibland halvtorr från olika växtplatser i Tyskland.

Grön sparris 
Jag vill slå ett slag för den gröna sparrisen som inte alls är av samma sort som den vita. Den gröna färgen får den när den sticker upp sin knopp mot soljuset i Maj. Handhavandet av den vita sparrisen är en annan agrikulturell historia.
Vit Sparris är sällsynt, nästan obefintligt i Sverige medan den gröna växer med framgång på säväl Gotland, öland samt skåne och på de Västsköttska slätterna.

Rosta eller låt den vara
Den Gröna sparrisen tillreds med fördel likt en skör krispig grönsak. Rosta snabbt i stekpanna, lägg på kolglöden en kort stund.
Små späda tillreds inte alls utan används med framgång som en lagspelare i en matig härlig vårsallad med ägg, frisésallad, rostade valnötter och en dijon-honungsdressing.
Den lättgrillade får sällskap av hyvlad och lagrad parmesan, bästa olivoljan, senapsört, jag menar rucola samt kanske en egenmortlad pesto på trädgårdens nyskördade örter.

Blir det något att dricka till?
Vin eller dryckesvalen i fråga blir lite mer vågade och vilda än den klassiska och aldrig ifrågasatta kombon, vit Sparris vs Riesling.
Till grön sparris med olika tillbehör dricker vi fräsch rosé från Provence, rött, lätt ljust från trendiga Beaujolais eller en kryddig Pinot Gris från Nya Zeeland.

Glöm inte att köpa några flaskor IPA från ert lokala bryggeri, med fördel ekologiskt och det gäller även ovanstående vinval.
Torr Cider från Normandie kan vara himmelskt, även ” sans Alcohol” .

Vintips från SB Beställningssortimet
74095 Whispering Angel Rosé 219:-, Världsklass från Cave d ́Esclans
96057 Villa Maria Cellar selection Pinot Gris 149:-, Marlbourough, Nya Zeeland
2317 Marc Dudet Beaujolais Villages 99:-
IPA hittar ni hos Kackelstugan, Fireside Inn, Ängöl på en närliggande systembutik.

Nästa vecka återkommer Mormors med recept och dryckestips för Mors dag och Pingst, Hänryckningens helg.
Fläderträdets blommor blir en av rubrikerna.

På återseende!
Thomas Norman /Mormors Bistro

vintips Mormors Bistro Öland

Kommentera gärna: